12 april 2013

Istanbul


Så var endelig dagen kommet hvor jeg reisen går Istanbul. Vært på flyplassen så mange gange men alltså aldri stoppet opp for å se denne flotte byen. Nå blir det så denne gangen.

Dagen er hovedsaklig gått med til reisen fra Mahmutlar til Istanbul. Enkelt å ta metroen fra flyplassen til hotellet. Et bytte og så direkte til Sultan Ahmet i gamlebyen, hvor mitt hotel ligger. Hotellet ligger 300 meter fra Sultan Ahmet moskeen så jeg har mange flotte serverdigheter rett utenfor døren.

Fra gaten hvor mitt hotel ligger . Skikkelig koselig.

Utenfor Sultan Ahmet moskeen.
Litt tør stoff om gamlebyen og Sultanahmet området:

Grovt sett kan vi dele Istanbul inn i tre deler. På den europeiske siden ligger det Gylne horn, viken som deler vestlige Istanbul i to. På sørsiden finner du det gamle historiske senteret, det vil si gamlebyen eller Sultanahmet. På den andre siden av broen ligger det mer moderne Istanbul, med bydelene Beyoglu, Galatasaray og Besiktas. Og på den asiatiske siden av Bosporusstredet ligger bydelen Üsküdar.

Den uten tvil mest interessante og mest besøkte bydelen er Sultanahmet. Her ligger turistattraksjonene på rekke og rad: Topkapipalasset, Aya Sofia, Basilikasisternen, Hippodrome, Den blå moskè, Grand Bazaar, Krydderbasaren og enda flere. Alt dette trenger du flere dager på å fordøye, så det er ikke så rart at mange turister aldri rekker å se andre deler av Istanbul.

Sultanahmet er Istanbuls eldste bydel, og det var her byen ble grunnlagt ca. 650 f.Kr. Istanbul het først Byzants, inntil romerne tok over byen rundt år 330. De gav den navnet Konstantinopel og gjorde den til hovedstad i det østromerske riket. Korsfarerne inntok Konstantinopel i 1204, men bysantinerne tok den tilbake. Det varte ikke lenge, for i 1453 havnet byen i hendene til den ottomanske hæren og fikk snart navnet Istanbul. Som hovedstad i Det ottomanske riket ble Istanbul større og mektigere enn noensinne. Storhetstiden varte til riket gikk i oppløsning i 1832. De neste 90 årene gikk byen på rundgang blant invaderende styrker fra blant annet Bulgaria, Hellas, Romania, Frankrike, Italia og England. I 1923 ble endelig den tyrkiske republikken grunnlagt av landsfaderen Atatürk, men da ble hovedstaden flyttet til Ankara.

Gamle Istanbul er forholdsvis enkel å orientere seg i. Denne halvøya har en enorm park rundt Topkapipalasset som ligger på spissen. Like ved ligger Sultanahmet-området, som egentlig betegner området rundt Aya Sofia. Her finner du Den blå moské, Hippodrome og Basilikasisternene, og her starter handlegaten Divan Yolu Cad. Den strekker seg østover mot Bazaar-områdene. Den har en trikkelinje som gjør det enkelt å komme seg rundt. Trikkelinjen svinger opp mot jernbanestasjonen, som i sin tid var endestasjonen for den legendariske Orientekspressen, togruten som gikk mellom Paris og Istanbul helt frem til 1977. Apropos Orientekspressen; Agatha Christie skrev sin krimklassiker Murder On The Orient Express på Hotel Pera Palace, like ved Taksim Square. Her du også du bo, fra ca. 275 kroner natten.

Vest for Sultanahmet ligger Bazaar-distriktet, naturlig nok oppkalt etter Grand Bazaar, det enorme handleområdet med over 4000 småbutikker, der kan du handle alt mellom himmel og jord. Her ligger også Mirsir Carsisi, Krydderbasaren, det store universitetsområdet og den storslagne Süleymaniyemoskeen.

Hvis du fra Bazaar-distriktet krysser Atatürkbroen eller Galatabroen over Det gylne horn, kommer du til bydelen Beyoglu og den nyere, urbane delen av Istanbul. Her er det atskillig færre turister. Arkitekturen er mer europeisk i Beyoglu enn i den gamle bydelen. Her ligger det meste av administrasjon, hovedtorget Taksim Square, ambassader, moderne shoppingsentre, luksus- og forretningshoteller, skjønnhetssalonger, banker, nattklubber og busstasjoner. Hjemmebanene til Besiktas og Galatasaray, to av Istanbuls store fotballklubber, ligger også her.

Lenger nordøst, langs Bosporusstredet, ligger bydelene Besiktas og Ortaköy. De fleste reiser bare gjennom Besiktas og fortsetter til et annet sted, da det ikke er så mye å foreta seg for turister her. I Ortaköy ligger det derimot en hyggelig havnepromenade med flere restauranter og barer på rekke og rad med flott utsikt mot Sultanahmet til høyre og Bosporusbroen og Asia til venstre.

På den andre siden av Bosporusstredet ligger den asiatiske delen av Istanbul, og vis-à -vis Besiktas og Ortaköy finner du bydelen Üsküdar. Kontrasten til det europeiske og urbane Beyoglu og Besiktas er enorm. Området her er atskillig mer konservativt islamsk. For en turist kan det være interessant å besøke byens høyeste punkt, den grønne idylliske parken Büyük Camlica med strålende utsikt over gamlebyen og Bosporus. Üsküdar har også bra shoppingmuligheter med et stort marked som blant annet selger lokal håndverkskunst. Her er også flere gode restauranter og kafeer ved sjøkanten med fin utsikt.
Så dette kan bli noen spennende dager fremover. Tokk meg også en aldri så liten luftetur og fikk fanget opp noen få inntrykk:

Var ikke de skjønne ?

Våren nærmer seg....

Det var litt stemningsbilder fra min korte tur i dag. I morgen har jeg tenkt meg å ta "hoppe av og på bussen" som holder til ved Sultan Ahmet 300 meter fra her......veldig enkelt ! Da får jeg oversikt over hvor serverdighetene ligger samt får sortert ut hva jeg ønsker å se under mitt opphold. Men nå er det tid for mat så jeg slutter nå......
Hoppe av og på bussen !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig med tilbakemelding på bloggen ;)