11 april 2013

Bustur, City wall, Hagia Sophia, SultanAhmet (blå moske) og Bazar

I dag har jeg hatt en travel dag med mange inntrykk. Begynte dagen med en joggetur langs vannet. Deretter en herlig frokost på takterrassen før det bar avsted til "hoppe av og på" bussen. Nå skulle jeg virkelig se Istanbul.
Klar for en bustur rundt i Istanbul.

Slik ser det ut sett fra mitt sete !
Det skulle snart vise seg at det ikke var helt enkelt å kjøre buss kl 10:00 på formiddagen i Istanbul. Det så i mange og lange perioder slik ut :
Fullstendig trafikkaos i Istanbul
Trafikkaoset medførte at vi ble stående i stampe i lange perioder og når vi endelig kjørte måtte sjaføren tydeligvis hente igjen det tapte. Det gikk utrolig fort og det var vanskelig å følge med på hva vi så og hvor vi var !

Litt bilder av det jeg rakk å ta bilder av:


Ser herlig ut med en båttur på Golden Horn .
På den andre siden av broen befinner vi oss i den nye byen . Den delen er stort sett forbeholdt forretningsdelen i Istanbul og har forholdsvis lite kulturelt å tilby.
Vi så mange moskeer på vår vei og jeg mener dette er Kilic Ali Pasa Moske.

Taksim Marked

Ennå en moske...

Damen i nabosetet ligner veldig på en jeg har sett før !

Ligner fremdeles ;)
På vår busstur så vi også Istanbuls City Wall som er utrolig fasinerende .Veggene består av en rekke defensive steinmurer som har omgitt og beskyttet Istanbul (dengang Konstantinopel)  siden den ble grunnlagt som den nye hovedstaden i av Konstantin den store. Med mange tilføyelser og endringer i løpet av sin historie er city walls blitt  en av de mest komplekse og omfattende systemer som noensinne er bygget.
Veggene omgir den nye byen på alle sider og beskytter den mot angrep fra både sjø og land. Etterhvert som  byen vokste, ble den berømte dobbel linje av Theodosian Vegger bygget i det 5. århundre.  Selv om de andre delene av veggene var mindre forseggjort, var de nesten uinntagelig for noen .


Gjennom bilvindue....

Etter busturen hadde jeg et stort behov for å rusle en rolig tur ned til vannet. Den fører gjennom noen fasinerende gater med svært gamle huse.....hvor det faktisk bor folk.Skyting på ballonger......

Og så en liten velfortjent pause på det lille men svært koselige hotellet mitt !

Etter en kort mat og hvilepause bar det avsted til Hagia Sophia moskeen som også ligger ca 300 meter fra hotellet.

Hagia Sophia ble opprinnelig bygget som kirke i årene 532–537 av og anses for å være det største og mest imponerende monumentet i Istanbul.  Kirken fikk stor innflytelse, både arkitektonisk og liturgisk.  Flere av de største osmanske moskeene i Istanbul er bygget med Hagia Sofia som forbilde, blant dem Şehzade-moskeen, Süleymaniye-moskeen og Rüstem Pasha-moskeen.
Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet og arbeidet begynte i  532 . Kirken gjør et mektig inntrykk, og den store kuppelen ser ut til å sveve på grunn av vindusbåndet som omkranser hele kuppelen. Her lar jeg bildene fortelle videre :
Hagia SophiaDa var billetten kjøpt og betalt

hvor kom den glorien fra ??
Sier noe om størrelsen på moskeen
Tilbake på utsiden hadde de satt på dette flotte apringvann


Etter å ha vært igjennom Hagia Sophia tokk jeg likegodt å gikk de få meter det er bort til Den blå moské.
Den enorme størrelsen og beliggenheten midt på hovedplassen i Sultanahmet gjør at moskeen er en av Istanbuls mest besøkte attraksjoner. Den heter egentlig Sultan Ahmets moské og ble bygd rundt 1612. Den har fått tilnavnet Den blå moskè på grunn av de tjue tusen blå flisene som preger interiøret. Utenfra er de seks store minaretene det mest iøynefallende trekket og det som har gjort bygningen til et av Istanbuls landemerker.

Besøker du moskeen må du, som i alle andre moskeer, ta av deg skoene ved inngangen, ha klær som i hvert fall dekker skuldre og knær. Kvinner må dekke til håret. Som dere vil se av bildene fikk jeg dekket meg til med en duk ;)

Også her lar jeg bildene tale for seg....
Utenfor den blå moske

duk over håret !
Der viser den blå mosaikken tydelig


Der ber mennene.....men hvor er kvinnene ?

Og der er skoene.....men hvor er kvinnene spør jeg fremdeles ?
DER er kvinnene. Bak et gjerde bak skoene.....

Skimter en kvinne der gjemt bak skohyllene.....
På tide å forlate stedet tror jeg......

På med skoene...Tror jeg tar en tur innom der...
Et flott marked med mange fristelser.
Da var de dagen slutt. I morgen er det kanskje båttur .....usikker. Bruker  å bli sjøsyk så kanskje finne på noe annet. Nå er det endelig mat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig med tilbakemelding på bloggen ;)